nsw

..VERLAAGDE VERBRANDING..Veel mensen met overgewicht blijken helemaal niet te veel te eten. Zij eten soms minder dan 1500 kcal per dag en komen toch aan. Het lichaam gaat dan kennelijk heel zuinig om met energie. Deze efficiënte verbranding kan ‘in de genen zitten’ maar kan ook zijn veroorzaakt doordat er vaak een dieet is gevolgd waarbij de voeding maar weinig calorieën mocht bevatten. Een goede reden om geen crashdieet te adviseren want dan wordt de verbranding alleen maar verder verlaagd.

De behandeling van de verlaagde verbranding richt zich met name op het verhogen van de verbranding in rust (RMR). De verbranding in rust is het aantal calorieën dat gebruikt wordt voor al die lichaamsprocessen die gewoon doorgaan als met rustig op een stoel zit of in bed ligt. De verbranding in rust verbruikt 60 – 75% van de dagelijkse calorieën die men via de voeding binnen krijgt. De overgebleven 30% wordt door beweging verbrand.

We gaan de RMR uitrekenen indien we vermoeden dat er sprake is van een verlaagde verbranding en adviezen geven om die omhoog te krijgen.