nsw

..KOOLHYDRAATVERSLAVING..Een verslaving aan koolhydraatrijke voeding wordt veroorzaakt door een stoornis in de serotoninehuishouding. Er wordt door uw lichaam niet voldoende serotonine aangemaakt of het beschikbare serotonine wordt te snel afgebroken. Dus er ontstaat een serotonine tekort.

Serotonine werkt zowel als een hormoon ( een stof die signalen in het lichaam doorgeeft) en als een neurotransmitter (een stof die signalen aan het zenuwstelsel doorgeeft). Serotonine beïnvloed niet alleen uw stemming, emoties en slaap maar ook uw eetlust. Het eten van koolhydraten verhoogt de serotonineproductie, het eten van eiwitten heeft dit effect niet.

De invloed van koolhydraten op het serotonineniveau blijkt zo groot te zijn dat personen die daar gevoelig voor zijn meer stressbestendig worden na een koolhydraatrijke en eiwitarme maaltijd. Te weinig serotonine veroorzaakt vaak een somber gevoel vandaar dat mensen dus koolhydraten gaan eten omdat ze dat vervelende gevoel niet willen hebben.

Bij vrouwen is het serotoninegehalte vaak extra laag rond het begin van de menstruatie. Een groot aantal vrouwen compenseert deze lage serotoninespiegel door extra koolhydraten te eten, denk maar aan de chocolade. Vooral vrouwen met het premenstueel syndroom (PMS) hebben hier last van.

Ten onrechte wordt er ook vaak door de gezondheidszorg verkeerd gediagnosticeerd. Men neemt aan dat teveel snoep en snacks door verkeerd eetgedrag wordt veroorzaakt. Gezondheidsinstanties willen dit eetgedrag vaak via gesprekstherapie corrigeren. Een gesprekstherapie over eetgedrag kan heel nuttig zijn, maar alleen praten verhoogt het serotoninegehalte niet.

Vanuit mijn achtergrond als Klassiek Homeopaath zal ik zeker kijken naar de oorzaken van een serotonine tekort. Niet alleen voedingssupplementen toevoegen om voldoende serotonine aan te maken maar de sombere gevoelens en PMS klachten worden ook serieus genomen en ondersteund door een homeopatisch middel.