nsw

..HYPERINSULINEMIE..Hyperinsulinemie wordt vaak over het hoofd gezien. Dat komt omdat uw huisarts bij symptomen betreffende hyperinsulinemie onmiddellijk aan diabetes denkt en daarom alleen uw nuchtere glucose (bloedsuiker) waarde zal laten bepalen. Als die binnen de referentiewaarden blijkt te liggen is er volgens uw arts ‘niets aan de hand’. Uw arts heeft echter maar ten dele gelijk, U heeft geen diabetes, maar er is nog niet uitgesloten dat U hyperinsulinemie heeft. Bij hyperinsulinemie is namelijk de insulinespiegel sterk verhoogd terwijl de glucosespiegel nog keurig tussen de referentiewaarden ligt. Door te hoge insulinewaarden maakt uw alvleesklier overuren, raakt na jaren uitgeput en dan ontstaan er diabetes. Hyperinsulinemie is vaak een voorloper van diabetes.

Door constante hoge insulinewaarden worden de cellen steeds ongevoeliger voor insuline. Insuline is nodig om glucose in de cel te krijgen om daar te worden verbrand. Maar de cel wordt ongevoelig als er constant op “de deur wordt geklopt”. Hij is vol. De overgebleven glucose wordt doormiddel van de lever omgezet in vet en opgeslagen.

De oorzaken dat de pancreas steeds teveel insuline produceert kan ook weer meerdere oorzaken hebben. O.a. verkeerde voeding van vezelarme snel verteerbare koolhydraten; overmaat aan verzadigde vetten, transvetten en te weinig meervoudig onverzadigde vetten; gebrek aan chroom en magnesium; roken; te veel stress; medicijnen etc. Het is dus van belang deze mogelijkheden te onderzoeken.